Kuhinja
Kultura za stolom u Nemačkoj
U Nemačkoj je sasvim uobičajena stvar da podelite sto sa nekim u
restoranu. Naravno, pre toga ljubazno pitajte da li je mesto slobodno.
Ne zaboravite da za stolom kažete
Mahlzeit ili
Guten Appetit, da nazdravite u njihovo zdravlje tako što će te da kažete
Prost, ili da im kažete
Auf Wiedersehen pre
nego što odete. Većina Nemaca ima običaj da obeduje u tradicionalnim
restoranima koji služe obilne obroke koji se satoje od supe, glavnog
jela, salate (zelena ili krompir salata) i piva.
Kultura piva
U Nemačkoj postoji mnogo različitih vrsta piva, a izračunato je da
se u samoj zemlji nalazi čak 40% svetskih pivara. Pivo je svuda
dostupno - u flašama, konzervama, u barovima, restoranima, hotelima,
klubovima, McDonaldsu, ali najbolje je da se pije tamo gde se toči
direktno iz bureta. U Bavarskoj se pivo najčešće služi u pivnicama koje
se nalaze i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, dok se u svim
ostalim regionima načešće služu po pubovima (
Wirtschaft). U tim pubovima obratite pažnju da ne sedate za okrugle stolove koji su rezervisani za stalne mušterije.
Nemačko pivo
Nemci su od davnina uživali u svom nacionalnom piću. Kod
Weihenstephan-a u blizini Minhena se nalazi manastir u kome se pravi
pivo od davne 768 godine. Većina nemačkih piva lager piva, a ukusi i
jačina variraju od regiona do regiona i od pivare do pivare. U ostala
piva se ubrajaju tamno Bock pivo i jako pivo (eng. Ale) Altbier iz
Dizeldorfa. U Berlinu je preko leta popularana mešavina piva i soka od
maline. Čaše za pivo iz kojih možete piti u severnoj Nemačkoj su manje
od velikih krigli u kojima se pivo služi u Bavariji.
Nemačko vino
Od kada su stari Rimljani doneli grožđe u Nemaču, Nemci su postali
nezasiti proizvođači i konzumatori vina. Većina Nemačkih vina se prave
od grožđa gajenog pored reke Rajne i njenih pritoka Mosela, Majne, Nahe
i Nekara. Najcenjenija vina se prave na zemljama Rajnland-Palatinata i
Frankonije. Vina su striktno kategorizovana i kreću se od vrste
Tafelwein, koje se pije svaki dan, do vrste
Trockenbeerenauslese koje se pravi samo od specifične vrste grožđa i služi se u specijalnim prilikama.
Sekt i alkoholna pića
Nemci proizvode i konzumiraju velike količine penušavog vina poznatog kao
sekt (od italijanske reč
secco - suvo) i predstavlja veoma osvežavajuće piće. Ako vam se sekt više sviđa gorči, potražite ga sa rečju
trocken. Pored
raznih vrsta vina, u Nemačkoj se proizvodi i rakija koju Nemci piju
uporedo sa pivom. Brendiji od finog grožđa su popularni, ali
najpopularnije predstavljaju oni koji su napravljeni od trešnje -
Kirschwasser i od malina -
Himbeergeist.
Nemačke kobasice
Ako bi ih jeli u svakom mestu u Nemačkoj, nikada ne bi ste naišli na
dve vrste kobasica koje su slične jedna drugoj. Svako zna šta su
frankurter
kobasice - miks dobrog svinjećeg mesa, masti iz slanine, začina i sve
to blago zadimljeno. Ako želite da budu stvarno autentične, moraju biti
napravljene u Frankfurtu. Franfurter kobasice se kao i Bockwurst
kobasice skuvaju pre posluženja, dok se blede
bratwurst kobasice prže u tiganju ili se peku na roštilju. Ostale poznatije kobasice su
Thuringer Blutwurst (mešavina
svinjetine i krvi) i Holsteiner Kochwurst (sadrže pola svinjetine i
pola teletine). Postoje i mnoge varijacije salama i ostalih sušenih
kobasica.
Nemački hleb
Beli hleb nije uobičajen u Nemačkoj, mada se ponekad za doručak
služe zemiče koje su mu najsličnije. Najviše Nemačkih hlebova se pravi
od integralnog brašna tako da su pored hranljivosti i veoma korisni za
zdravlje. Najčešće pravljen hleb je
Landbrot - siv i aromatičan hleb napravljen od raži i neprosejanog brašna. Najbolji hleb je
Vollkornbrot, crni hleb koji sadrži i celo zrnevlje. On se prodaje već isečen.
Pumpernickel je još kompaktniji hleb od prethodnog, dok beli
Leinsamenbrot sadrži u sebi i laneno zrnevlje.
Popodnevna kafa
Za Nemce je kafa ono što je za Engleze čaj i popodnevna kafa
predstavlja važan dnevni događaj. Nemačka kafa je jaka i pre se služi
sa mlekom nego sa šlagom. Uz kafu se obično servira i neki od
mnogobrojnih kolača koji se prave od raznog voća i različitih kremova.
Kolači od đumbira (
Lebkuchen) dolaze u najrazličitijim oblicima i veličinama, a za Božić se služi tradicionalni kolač -
Stollen.
Svinjetina
Svinjetina se nalazi na najvišem mestu u Nemačkoj kuhinji i od nje
se prave najrazličitije kobasice, šunke, dimljena mesa, a predstavlja i
važan dodatak mnogim jelima. U Nemačkoj su poznati i restorani na
kojima stoji i znak
Alles vom Schwein i u kojima se jedu jela napravljena od svih delova svinje. Nemačku nemojte da napuštate ako ne probate njihove šnicle (
schnitzel) i svinjske plećke
Eisbein koje najbolje idu sa kiselim kupusom.
Krompir u Nemačkoj kuhinji
Krompir (
der Kartoffel) je kasno stigao do Nemačke, a
uvezao ga je Frederik Veliki u XVIII veku koji je svoje podanike
prisiljavao da ga sade. Od tog vremena Nemci krompir konzumiraju u
velikim količinama i u različitim oblicima. Od jela koje se prave od
krompira sigurno treba probati Nemačku čorbu od krompira, salatu od
krompira (
Kartoffelsalat) u koju se stavlja crni luk i koja je odlična uz kobasice i sušeno meso.
Pečurke u Nemačkoj kuhinji
Za mnoge Nemce je omiljno mesto za šetnju šuma, ne zbog rekreacije,
već zbog toga što tamo mogu da pronađu najrazličitije jestive pečurke.
Kao prilog mesu su najbolji sosevi koji se prave od
Pfifferlinge pečuraka, dok su u omletima najbolje
Speisemorchel pečurke. Najbolje pečurke koje možete jesti bez bilo kakvih dodataka su
Steinpilze.
Špargla
Špargla je povrće koje se najviše ceni u Nemačkoj kuhinji. Loklana
špargla je mnogo veća i mesnatija od onih koje se gaje u ostatku
Evrope. Restorani je služe od početka maja (kada joj je i sezona) sa
jednostavnim prelivom od putera i tostom ili sa holander sosom. Malo
lošijeg ukusa je konzervisana ili smrznuta špargla koja se služi uz
neko jelo. Od špargle u Nemačkoj prave i delikatesne kremaste supe.
Kiseli kupus
Kiseli kupus je prvobitno bio poznat starim Rimjanima, a danas se u
Nemačkoj smatra za jedno od najvažnijih jela. Način spremanja je isti
kao i kod nas u Srbiji, s tim da Nemci ponekad u njega dodaju vino ili
sirće. Danas ga retko ko pravi kod kuće, već ga radije kupuju gotovog u
teglama ili u plastičnim kesama. U Nemačkoj se najčešće služi uz meso i
kobasice.
Supa
Nemački kuvari spremaju veoma veliki broj različitih supa (
Suppen),
od kojih neke sa dodacima u vidu mesa ili kobasica predstavljaju
samostalna jela. Neke od poznatih supa vode poreklo iz drugih zemalja,
tako da
Bohnensuppe vodi poreklo sa Balkana, a
Gulaschsuppe
iz Mađarske. Mnoge supe se prave od povrća, tako da postoje sa dodacima
paradajza (paradajz čorba), sa graškom, a kao i mi, u supe stavljaju i
knedle (
Knödel).
Kolači i torte
Kolači i torte se najčešće služe uz popodnevnu kafu (
Kaffeetrinken)
i uglavnom su napravljeni od sastojaka kao što su med, razno voće i
čokolada. Đumbirov kolač i Stollen predstavljaju ukusne kombinacije
marcipana, testa, kandiranog voća i tajnih sastojaka i predstavljaju
najpopularnije slatkiše za vreme Božićne sezone.
Nemačke knedle
Knedle (
Knödel) imaju važno mesto u Nemačkom kulinarstvu i
pojavljuju se u mnoštvu različitih jela - samostalno kao glavno jelo, u
supi, uz meso ili kao dezert prelivene različitim sirupima. Prave se
od brašna, griza, krompira, hleba (tada se one preobražavaju u ukusne
Semmelknödel). Mnoštvo drugih sastojaka se mogu dodati njima, i tada sa dodatkom džigerice
Leberknödel postaje pravi delikates.
Divljač
Nemačke velike šume predstavljaju dom za najraznovrsniju divljač.
Restorana koji je služe ima dosta i u njima ćete najčešće moći da
jedete ukunu srnetinu, jela napravljena od divlje svinje, fazana,
zečeva, jarebica itd. Meso divljači (
Reh) je veoma popularno, mada se ono češće uvozi nego što se dobija iz domaćeg lova. Zečetina u biberu (
Hasenpfeffer) predstavlja jedno od najpopularnijih jela i sprema se u lovačkom sosu u koga se dodaje crveno vino.
Нема коментара:
Постави коментар